Na fali XVIII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. F. Chopina. Recitale młodych mistrzów fortepianu – Adam Kałduński

To już jutro o 17:30! Kolejny koncert z cyklu „Na fali XVIII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. F. Chopina. Recitale młodych mistrzów fortepianu”! Tym razem przy fortepianie Adam Kałduński 🎼🎹 i wprowadzający nas w świat muzyki Jan Popis 🎶 Serdecznie zapraszamy na ucztę muzyczną. W programie:

➡️FRYDERYK CHOPIN (1810 – 1849)

– Koncert fortepianowy e-moll op. 11, cz. I Allegro maestoso (wersja na fortepian solo)

– II Ballada F-dur op. 38

➡️FERENC LISZT (1811 – 1886)

Ballada h-moll S. 171

➡️IGNACY JAN PADEREWSKI (1860 – 1941)

– Nokturn B-dur op. 16 nr 4

– Menuet G-dur op. 14 nr 1

– Sarabanda b-moll op. 14 nr 2

– Krakowiak fantastyczny H-dur op. 14 nr 6

Organizator projektu Stowarzyszenie Spinka w partnerstwie z Państwowa Szkoła Muzyczna I st im Z Noskowskiego w Świebodzinie

Dofinansowano ze środków Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu “Muzyka”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca

Adam Kałduński pochodzi z Gdańska. Studiuje w bydgoskiej Akademii Muzycznej w klasie Katarzyny Popowej-Zydroń. Jest zwycięzcą II Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego dla Młodych Pianistów w Pekinie (2019). Na 50. Ogólnopolskim Konkursie Pianistycznym im. Fryderyka Chopina w Warszawie (2020) zdobył II nagrodę ex aequo; ponadto laureatem: XVI Ogólnopolskiego Festiwalu Pianistycznego „Chopinowskie Interpretacje Młodych” w Koninie-Żychlinie (2019), „Estrady Młodych” 53. Festiwalu Pianistyki Polskiej w Słupsku (2019), 49. Ogólnopolskiego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie (2018), XI Międzynarodowego Konkursu dla Młodych Pianistów „Arthur Rubinstein in memoriam” w Bydgoszczy (2017) i innych.

Brał udział w licznych kursach mistrzowskich, prowadzonych przez wybitnych artystów, takich jak: Edward Auer, Dang Thai Son, Nikolai Demidenko, Kevin Kenner, Tamàs Ungar, czy Dina Yoffe. Szczególnym zainteresowaniem darzy muzykę Fryderyka Chopina, co też przekładało się na zdobywanie nagród specjalnych za jej interpretacje. Wielokrotnie koncertował na zaproszenie Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina.

Był stypendystą Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Prezesa Rady Ministrów, Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Marszałka Województwa Pomorskiego, Prezydenta Miasta Bydgoszczy, Prezydenta Miasta Gdańska. Czterokrotnie otrzymywał Stypendium Rektora dla najlepszych studentów. W 2021 r. otrzymał stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Młoda Polska”. Wystąpił w II etapie XVIII Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego w 2021 roku.

Michał Czajka